Suzuki savage

De beste beginnerstips voor het rijden met een caravan

De beste beginnerstips voor het rijden met een caravan

Geplaatst op

Voor het eerst een auto besturen met een caravan als aanhanger kan een spannende uitdaging zijn. We willen je graag geruststellen dat het rijden met een caravan zal wennen. Maar om dit proces te versnellen hebben we een aantal tips op een rijtje gezet die je hierbij zullen helpen. Het leerproces verschilt per type caravan en auto dat je gaat besturen.

Mag ik met een caravan de weg op?

De meest gestelde vraag voor het kopen van een caravan is de vraag of je überhaupt de weg op mag. Er zijn verschillende gewichtsklasse waar een caravan aan kan voldoen. Controleer dus eerst of je beschikt over het juiste rijbewijs. Met een relatief kleine caravan mag je met je autorijbewijs B al gaan rijden, mits je auto en caravan gezamenlijk niet zwaarder zijn dan 3500 kg. Zodra het gewicht hoger is dan is het zaak om een aanvullende rijbewijs B+ of BE te behalen.

Aanschaffen caravan

Mag je dus met een caravan de weg op? Dat is fijn, de volgende stap is het aanschaffen van een caravan. Wanneer je voor het eerst een caravan gaat kopen dan raden we dit te doen bij een caravanmakelaar. Bij de meeste verkopers laten ze je ook een testrondje rijden. Zo weet je gelijk hoe de caravan aanvoelt op de weg. 

Tips om te checken voordat u de weg op gaat

Met een caravan de weg op rijden is even spannend. Door met de volgende tips rekening te houden zal het rijden een stuk aangenamer worden.

  • Geef jezelf en anderen meer ruimte dan gebruikelijk. Je zult wat eerder moeten remmen en het zal wat langer duren om op snelheid te komen. 
  • Neem de bochten breder dan normaal. Je draaicirkel is met een caravan een stuk groter geworden. Door de bochten breder te nemen voorkom je dat je de stoep raakt of andere objecten of auto’s te kort afsnijdt.
  • Houd rekening dat er voor bepaalde wegen andere regels gelden voor auto’s met aanhang. Zo mag je niet overal inhalen en moet je op sommige plekken rustiger aan rijden.
  • Tijdens het rijden mag zich niemand bevinden in de caravan. Dit is levensgevaarlijk. Laat dit dus niet gebeuren!
  • Zorg dat je beschikt over extra verlengspiegels tijdens het rijden. Vergeet deze er niet af te halen zodra je zonder de caravan weer verder gaat rijden.
  • Controleer voor het rijden of de knipperlichten van de caravan op de juiste manier werken. Links bij links en rechts bij rechts. Het komt namelijk wel eens voor dat de lichten per ongeluk verkeerd aangesloten worden. 
  • Rij altijd met hetzelfde kenteken op je caravan als op je auto.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden