Suzuki savage

Wat doet een katalysator?

katalysator

Wat doet een katalysator?

Geplaatst op

Een katalysator heeft een erg belangrijke functie voor het milieu. Katalysatoren zitten in de uitlaat van een auto, onder de auto of vlak na de motor. Zoals we allemaal weten komen er vanuit de uitlaat van een auto veel giftige uitgaande stoffen die bestaan uit bijvoorbeeld stikstofoxiden, koolstofmonoxide en onverbrande koolwaterstoffen. In deze blog vertellen we je meer over waarom katalysatoren autorijden een stuk milieuvriendelijker maken.

Werking van katalysatoren

Katalysatoren zijn sinds het begin van de jaren ’80 verplicht bij een personenauto. De reden hiervoor is dat deze onderdelen de schade aan het milieu beperken. De katalysator van een auto zet schadelijke stoffen die in uitlaatgas zitten om in minder belastende stoffen voor het milieu. Schadelijke stoffen als koolstofmonoxide, stikstofoxiden en onverbrande koolwaterstoffen worden hierbij omgezet in minder belastende stoffen  als koolstofdioxide, stikstof en waterdamp.

In de katalysator vindt er oxidatie en reductie plaats. In de katalysator zit een zuurstof sensor, die precies meet hoeveel zuurstof er naar de oxidatiekatalysator moet. Zo wordt er precies genoeg zuurstof bij de schadelijke stoffen gevoegd, zodat deze veranderen in stoffen die minder slecht zijn voor het milieu en niet schadelijk zijn voor mensen. Katalysatoren werken dus erg milieuvriendelijk.

Schadelijke en minder schadelijke stoffen

De schadelijke stoffen die in uitlaatgassen zitten zijn:

  • Koolstofmonoxide (CO)
  • Stikstofoxiden (NOx)
  • Onverbrande koolwaterstoffen (CH)

Deze schadelijke stoffen worden omgezet in de volgende minder schadelijke stoffen:

  • Koolstofdioxide (CO2)
  • Stikstof (N 2)
  • Waterdamp (H 2O)

Katalysatoren zijn vanwege deze functie dus al jaren verplicht voor personenauto’s. Ben je geïnteresseerd in een katalysator? Neem dan contact op met een specialist. In veel webshops kun je aan de hand van het merk en model auto de juiste katalysator voor je eigen auto bestellen. Vergelijk de prijzen, bekijk of je garantie krijgt op je katalysator en check de voorwaarden van de partij waar jij je katalysator wilt bestellen.

Gerelateerde berichten

efficient werken

Hoe CEO’s tijd besparen

De gemiddelde CEO heeft het druk: aandeelhoudersvergaderingen, interne meetings en andere overleggen zorgen voor overvolle agenda’s. Efficiëntie...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden